ИСТОРИЈАТ

Предшколска установа- дечији вртић „Различак“ је основан 1994. године као први приватни  вртић на територији Општине Бачка Паланкаи један је од најстаријих приватних вртића у Србији. Основан је са идејом да подигне квалитет одрастања деце у нашој средини, путем екологије и уметности, трагајући за начинима превазилажења проблема одрастања у времену у којем живимо.


На свој први рођендан, Различак је основао Фестивал еколошког позоришта за децу и младе (ФЕП), https://www.fep.org.rs/pocetna.html са идејом  да што већем броју деце и младих омогућимо бесплатне културно- едукативне садржаје, како би што квалитетније проводили своје слободно време.У граду без позоришта, Фестивал стасава у међународну манифестацију која је 2003. уврштена у ред манифестација од посебног значаја за Војводину од стране Покрајинског секретаријата за културу и образовање. Добитник је два републичка признања: 1997. признање Зелени лист– за идеју и реализацију Трећег фестивала и 1998. признање за еко-образовање од Министарства заштите животне средине Републике Србије. Од2010.године, преузима га младо руководство које је стасавало и расло у Различку и уз Фестивал. Различак наставља да прати рад Фествала и сарађују на свим пољима.

Све до 2010.године, активности „Различака“ и Фестивала се  преплићу и прожимају, јер их исти тим осмишљава и реализује. Наком бомбардовања наше земље 1999.године, реализовали смо низ пројеката уз подршку страних фондација. Најзначајнији и највећи су:

-2000/2001.- Дечији центри у Србији- у сарадњи са Savethechildren (UK) фондом

-2000/2001.- радионице за родитеље и децу- у сарадњи са фондацијом CatholicReliefServices (CRSfond) аутори Пројекта

-2001/2003.- Пројекат Буђења- Moнтесори школице у Србији- у сарадњи са CRS fondom

У току овог периода, све активности за родитеље и децу су биле бесплатне, тако да је неколико стотина деце и њихових родитеља прошло кроз различите садржаје.

Након реализације последњег пројекта, Различков тим се опредељује за Монтесори приступ детету и овај програм развија до данашњег дана.

20 година од оснивања вртића Различак