О НАМА

Различак је смештен је у кућивојвођанског типа, адаптираној за потребе деце предшколског узраста. Налази се у непосредној близини језера Тикваре и реке Дунав. Један је од најстаријих приватних вртића у Србији, основан 1994. године. Ради са једном групом деце узраста од 3 до 7 година, два васпитача, педагогом и породичним психотерапеутом. Примењује Монтесори метод у раду, који је усаглашен са Новим основама васпитања и образовања деце предшколског узраста у Србији.

За скоро тродеценијско трајање, Различак је оставио веома значајне трагове не само у нашој средини, него у педагошкој јавности Србије. Различак је био тема многих семинарских и неколико дипломских радова студената Високе школе за образовање васпитача у Новом Саду, Кикинди и Сремској Митровици. Две књиге ЛИНК сведоче о развоју Различка и свима онима који су расли заједно са њим, децом и одраслима.

Негујемо различитост и на њој градимо наш квалитет. Једнако су нам важни сви који чине Различак: деца, родитељи и васпитачи. Монтесори приступ, који примењујемо од 2003.године, омогућава нам да негујемо животно васпитање, прилагођено сваком детету понаособ, родитељу и васпитачу, а уједно да градимо заједницу попут једне велике породице.

Обележавамо све празнике и догађаје важне за нас, децу и родитеље, негујемо хришћанске вредности и нашу славу Благовести.

Предшколска установа- дечији вртић „Различак је основан 1994. године као први приватни  вртић на територији Општине Бачка Паланка (у Војводини је други). Основан је са идејом да подигне квалитет одрастања деце у нашој средини, путем екологије и уметности, трагајући за начинима превазилажења проблема одрастања у времену у којем живимо.

Фото- оснивачи

На свјој први рођендан, Различак је основао Фестивал еколошког позоришта за децу и младе (ФЕП), https://www.fep.org.rs/pocetna.htmlса идејом  да што већем броју деце и младих омогућимо бесплатне културно- едукативне садржаје, како би што квалитетније проводили своје слободно време.

Фото-први Различков рођендан и 1.Фестивал…

У граду без позоришта, Фестивал стасава у међународну манифестацију која је 2003. уврштена у ред манифестација од посебног значаја за Војводину од стране Покрајинског секретаријта за културу и образовање. Добитник је два републичка признања: 1997. признање Зелени лист- за идеју и реализацију Трећег фестивала и 1998. признање за еко-образовање од Министарства заштите животне средине Републике Србије. Од2010.године, преузима га младо руководство које је стасавало и расло у Различку и уз Фестивал. Различак наставља да прати рад Фествала и сарађују на свим пољима.

Фото: Младост и ФЕП

Све до 2010.године, активности „Различака“ и Фестивала се  преплићу и прожимају, јер их исти тим осмишљава и реализује. Наком бомбардовања наше земље 1999.године, реализовали смо низ пројеката уз подршку страних фондација. Најзначајнији и највећи су:

– 2000/2001.- Дечији центри у Србији- у сарадњи са Savethechildren (UK) фондомlink

-2000/2001.- радионице за родитеље и децу- у сарадњи са фондацијом CatholicReliefServices (CRSfond) аутори Пројектаlink

-2001/2003.- Пројекат Буђења- Moнтесори школице у Србији- у сарадњи са CRS fondom link

У току овог периода, све активности за родитеље и децу су биле бесплатне, тако да је неколико стотина деце и њихових родитеља прошло кроз различите активности.

Након реализације последњег пројекта, Различков тим се опредељује за Монтесори приступ детету и овај програм развија до данашњег дана.

ФИЛМИЋ